In 1995 richten Roeland Frank Hoefsloot en Vonne Hoefsloot-Janssen De Kleine Tiki op in Breda als antwoord op de groeiende behoefte aan persoonlijke en professionele verdieping door middel van kunst. Zij hebben beide als orthopedagoog, trainer, (kinder)therapeut en beeldend kunstenaar ondervonden wat kunst en kunstzinnig werken kan brengen voor de mens.

Gaandeweg ontstond te behoefte om deze manier van leven en werken over te dragen aan anderen en zo ontstond  De Kleine Tiki: Een school voor kunst, coachen en persoonlijke ontwikkeling, een vakopleiding maar ook een levensschool.

De Kleine Tiki

De naam ‘De Kleine Tiki’ vindt haar oorsprong bij het geboorteland van Roeland; Nieuw Zeeland. Al vrij jong raakte hij daar geïnspireerd door de cultuur van de Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland.

De Tiki is voor de Maori’s de beschermheer voor de kunstenaar en ook het symbool van vruchtbaarheid. Dit symbool dat de kleine mens verbeeld, wordt zowel door de Maori-man als de Maori-vrouw gedragen, beiden in verwachting van het genietende kind van de toekomst. De Tiki is een symbool dat ook ons kan helpen bij het transformatieproces van thuiskomen in onszelf.

‘I am the river and the river is me’

In de hal van het gebouw van De Kleine Tiki in Breda staat een keramisch beeld (gemaakt door Roeland) geïnspireerd op de filosofie van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland; de Maori’s. De titel van het beeld is een belangrijke uitspraak van de Maori’s: ‘I am the river and the river is me’ . Op het beeld zie je dan ook afbeeldingen van de walvis, de dolfijn, de vogel, de maan en de zon. Belangrijke dieren en symbolen binnen de Maoricultuur.

De Maori’s zijn ervan overtuigd dat ze zelf de rivier zijn die uitmondt in de oceaan, ze zijn zelf de dieren, de maan en de zon.  Ze weten dat ze goed voor ‘moeder aarde’ moeten zorgen want zij zijn het zélf. De aarde, hun aarde, is hun bestaansgrond en dat treden ze tegemoet met dankbaarheid en respect. Ze hebben de aarde, de natuur, hard nodig om hun levensreis te maken die soms liefdevol en soms hard is. Wij maken zelf ook een reis, ook een innerlijke levensreis, die soms liefdevol en soms hard is. 

Zoals de Maori’s vanuit dankbaarheid goed zorgen voor ‘moeder natuur’, om lang te kunnen genieten van hun bestaan is het ook voor ons van belang om goed te zorgen voor onze eigen natuur, uiterlijk, maar ook innerlijk. Het is meer dan ooit van belang zorg te dragen voor de natuur om ons heen maar ook in dankbaarheid aandacht te hebben voor ons eigen lichaam, onze harte-verbinding, ons sociaal welzijn,  ons helder denken en de innerlijke verbinding met ons liefdevolle zelf.

Een geschenk aan de wereld

Bij het beeld, hoort ook een lied. Lees en luister maar!

I am the river

I am the river and the river is me
I am the river and I am free
I am the whale swimming in the ocean
I am the whale and the whale is me
I am the dolphin playing in the waves
I am the dolphin and the dolphin is me

I am the bird singing in the tree
I am the bird and the bird is me
I am the moon lighting the night
I am the moon and the moon is me
I am the sun shining on the sea
I am the sun and the sun is me

My life is spiralling forward
Back to the sea
My life is spiralling forward
Learning to be

(Uit het Kunstboek: Returnings van Roeland Frank Hoefsloot)
Beluister hier het lied I am the river

Aan het begin van de coronaperiode deelden we een creatieve en kunstzinnige opdracht om de kracht van licht en liefde zijn werk te laten doen. Mocht je het fijn vinden om de inspirerende en ook helende kunstzinnige opdracht alsnog te maken, dan ben je van harte uitgenodigd. Je vindt hier de opdracht.

Volg ons via

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

info@dekleinetiki.nl
+31 (0)76 514 1017

Correspondentie adres:
Postbus 1825, 4801 BV Breda

Bezoekadres:
Langendijk 87, 4819 EV Breda

© 2024  De Kleine Tiki