Een geschenk aan de wereld: Dankbaarheid, licht en liefde

I am the river

I am the river and the river is me
I am the river and I am free
I am the whale swimming in the ocean
I am the whale and the whale is me
I am the dolphin playing in the waves
I am the dolphin and the dolphin is me

I am the bird singing in the tree
I am the bird and the bird is me
I am the moon lighting the night
I am the moon and the moon is me
I am the sun shining on the sea
I am the sun and the sun is me

My life is spiralling forward
Back to the sea
My life is spiralling forward
Learning to be

(Uit het Kunstboek: Returnings van Roeland Frank Hoefsloot)
Beluister hier het lied I am the river

 

‘I am the river and the river is me’

Je hebt het misschien al eens gezien: in de hal van het gebouw van De Kleine Tiki in Breda staat een keramisch beeld geïnspireerd op de filosofie van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland; de Maori’s. De titel van het beeld is een belangrijke uitspraak van de Maori’s: ‘I am the river and the river is me’ . Op het beeld zie je dan ook afbeeldingen van de walvis, de dolfijn, de vogel, de maan en de zon. Belangrijke dieren en symbolen binnen de Maoricultuur.

De Maori’s zijn ervan overtuigd dat ze zelf de rivier zijn die uitmondt in de oceaan, ze zijn zelf de dieren, de maan en de zon.  Ze weten dat ze goed voor ‘moeder aarde’ moeten zorgen want zij zijn het zélf. De aarde, hun aarde, is hun bestaansgrond en dat treden ze tegemoet met dankbaarheid en respect. Ze hebben de aarde, de natuur, hard nodig om hun levensreis te maken die soms liefdevol en soms hard is. In deze tijd van het coronavirus maken wij ook een reis, nu vooral een innerlijke levensreis, die soms liefdevol en soms hard is. 

 Zoals de Maori’s vanuit dankbaarheid goed zorgen voor ‘moeder natuur’, om lang te kunnen genieten van hun bestaan is het nu voor ons van belang om goed te zorgen voor onze eigen natuur, uiterlijk, maar ook innerlijk. Het is meer dan ooit van belang zorg te dragen voor de natuur om ons heen maar ook in dankbaarheid aandacht te hebben voor ons eigen lichaam, onze harte-verbinding, ons sociaal welzijn,  ons helder denken en de innerlijke verbinding met ons liefdevolle zelf.

De volgende creatieve en kunstzinnige opdracht hebben we gemaakt om de kracht van licht en liefde hierbij zijn werk te laten doen. Het zou fijn zijn als je er een inspirerende en ook helende kunstzinnige reis van maakt voor jezelf en misschien ook voor iemand uit je omgeving. 

Kunstzinnige opdracht:

Dankbaarheid, licht en liefde

Het is goed om te beseffen dat het bij het kunstzinnig werken niet gaat om artistiek, maar om authentiek. Het gaat dus niet over goed en mooi, het gaat over het verhaal dat jouw werkstukken jou te vertellen hebben zodat je je balans vindt of houdt in deze bijzondere tijd. Je kunt in alle vrijheid een uur, een dagdeel of zelfs enkele dagen of weken kunstzinnig op reis gaan met deze opdracht.

Materialen die je kunt gebruiken

Je kunt werken met materialen naar keuze: kleurpotloden, oliekrijt, pastelkrijt, verf in diverse kleuren of ander kunstzinnig materiaal.
Zorg ook voor een groot (liefst wat dikker) papier, karton of doek als je schildert. Gebruik wat je voor handen hebt, maak het vooral niet te moeilijk voor jezelf!
Het gaat erom dat je in beweging komt, dat je de drempel over gaat en aan de slag gaat.

Werkwijze

Voorbereiding

Op je ondergrond (papier/karton/doek) ga je met potlood een cirkel tekenen. Deze cirkel teken je in het midden van je werkblad en deze heeft de grootte van een theeschoteltje. Daarna teken je een zo groot mogelijke cirkel rondom de kleine cirkel.
Je hebt dan dus een binnen cirkel (ter grootte van een schoteltje), en een buitencirkel (zo groot als mogelijk is op je ondergrond).

Ontspanning

Ga comfortabel zitten voor het lege werkstuk, sluit je ogen en neem even de tijd.Verlaag je tempo van ademhalen, adem naar je buik, en maak contact met je innerlijke stilte.

Dankbaarheid

Verbind je vanuit de ontspanning met het woord ‘dankbaarheid’
Laat in stilte je licht schijnen op al datgene waar je dankbaar voor bent in jouw leven. Geef je gedachten en de beelden die daarbij ontstaan de vrije loop.

Kunstzinnig werken in de kleine cirkel

Maak nu in de kleine cirkel een verbeelding van je zelf waarin je in dankbaarheid, licht en liefde ontvangt. Kies kleuren die voor jou passend zijn, in een sfeer die goed voelt en laat op jouw eigen wijze het beeld van jezelf in dankbaarheid, licht en liefde ontstaan.

Kunstzinnig werken in de grote cirkel

Schenk daarna schilderend of tekenend in de grote cirkel, licht en liefde aan alles waar je dankbaar voor bent in jouw leven. Neem vooral de tijd om ieder deel waar je dankbaar voor bent met aandacht uit te werken, schenk licht en liefde in kleur en vorm.

Geef jezelf telkens weer de ruimte om met je kwast of je potlood te spelen met kleuren en vormen. Het gaat tenslotte niet om goed of mooi, maar om jouw verhaal!

Ritueel

Geef je kunstzinnige werk, als het klaar is, een plekje in je huis. Bedenk een klein ritueel om dagelijks contact te maken met je werkstuk, zodat je telkens weer kunt voelen welke plek dankbaarheid, licht en liefde innemen in jouw leven.

Delen

Deel het kunstzinnig werk dat ontstaat naar aanleiding van deze opdracht bijvoorbeeld met je groepsgenoten, familie en/of vrienden. Dat houdt de band met elkaar wakker in deze tijd van isolatie.

Deel gerust ook de opdracht met anderen, vooral met de mensen in je omgeving waarvan je weet dat ze er open voor staan en waarvan je weet dat dat het maken van deze opdracht ze goed zal doen.

Tot slot

Mocht je het interessant vinden om in een korte documentaire kennis te maken met Ned Tapa, een Maori die al zijn hele leven langs een rivier woont, kijk dan de korte documentaire Wij zijn de rivier. Door zijn ogen zien we hoe de Maori naar de natuur kijken en hoe je in harmonie met de natuur kunt leven.

Veel plezier, kunstzinnigheid en vooral een goede gezondheid toegewenst!

Het Tiki-team

Volg ons via

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

info@dekleinetiki.nl
+31 (0)76 514 1017

Correspondentie adres:
Postbus 1825, 4801 BV Breda

Bezoekadres:
Langendijk 87, 4819 EV Breda

© 2024  De Kleine Tiki