Kunstzinnige opdracht

De zachte kracht van een bolletje klei

Wat heb je nodig?

  • Een klein half uurtje (langer of korter kan natuurlijk ook…)
  • Een plekje waar je rustig kunt zitten
  • Een bolletje klei, ongeveer zo groot als een mandarijn

Welke klei kun je gebruiken?

Klei kun je vaak kopen in een brood van 10 kilo. Van sommige merken kun je ook kleinere pakjes kopen van bijvoorbeeld een kilo. Let er wel op dat je 100% natuurlijke klei koopt. Bijvoorbeeld fijne chamotte (witte klei).  Heb je klei over? Dan kun je deze gemakkelijk (luchtdicht) bewaren in een dichte plastic zak.

Kunstzinnige opdracht

Je hebt een plekje uitgekozen waar je even tot rust kan komen, een plek waar jij kunt Zijn.
Ga eens lekker zitten op het gekozen plekje met het bolletje klei in je handen.
Voel hoe je voeten contact maken met de aarde.
Voel ook hoe je handen contact maken met de klei die in jouw handen rust, klei die geschonken werd door de aarde.

Haal dan een aantal keer heel bewust adem. In en uit, in en uit, in en uit, in en uit…
Volg je ademhaling door je lichaam, zonder deze te sturen.

Het kan fijn zijn om je ogen te sluiten en nog eens heel bewust de ademhaling door je lichaam te volgen.  Je voeten maken nog steeds contact met de aarde, de klei ligt in je handen.

Met je ogen gesloten ga je je zachtjes verbinden met jouw innerlijke glimlach. Probeer maar! Voel waar jouw innerlijke glimlach van binnen woont. Laat je innerlijke glimlach steeds wat groter worden en zich verspreiden door heel je lichaam. Voel maar eens of je jouw glimlach tot in de puntjes van je tenen kan komen! En ook in je handen voel je jouw innerlijke glimlach groeien.

De klei in je handen is inmiddels wat warmer geworden, voel je dat? Ga er maar eens rustig in kneden. En hoe fijn; je hoeft niet eens je best te doen. Kneed maar rustig … volg je handen …

Als je de klei helemaal ‘eigen hebt gemaakt’ breng je het naar een vorm die fijn in jouw handen ligt. Je voelt vanzelf wanneer het klaar is.

Is de klei gevormd? Blijf dan een minuutje zitten, terwijl de klei in jouw handen rust en jij contact maakt met de rust in jezelf.

Geef de vorm van klei een plekje in je huis. Wie weet wat het je mag brengen als je er langs loopt, er even bij stil staat, het weer even in je handen neemt…

Mocht je het fijn vinden, dan kun je deze opdracht natuurlijk vaker herhalen (bijvoorbeeld iedere week 1 keer).

Boek Meditatief Boetseren

Bovenstaande opdracht De zachte kracht van een bolletje klei is geïnspireerd op de opdrachten die in het boek Meditatief Boetseren staan. Voel je na het doen van de opdracht een uitnodiging in jezelf om meer kunstzinnig aan de slag te gaan met klei? Bekijk dan eens het boek in onze webshop. 

Meer kunstzinnige opdrachten bekijken?

Wil jij kunstzinnig in beweging komen op jóuw moment? Wil je met je handen en je hart aan de slag en je laten meevoeren door wat er mag ontstaan? We hebben een aantal fijne creatieve uitnodigingen voor je klaar staan.

Volg ons via

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

info@dekleinetiki.nl
+31 (0)76 514 1017

Correspondentie adres:
Postbus 1825, 4801 BV Breda

Bezoekadres:
Langendijk 87, 4819 EV Breda

© 2024  De Kleine Tiki