Kunstzinnige opdracht: vlag van vrede

Van oudsher schenken veel boeddhistische monniken aandacht aan het creatief vormgeven van boeddha vormen. Dit helpt de monnik om met milde open aandacht in contact te komen met de liefdevolle en vredige energie in zichzelf, die vervolgens uit mag stralen naar de wereld.

Gebedsvlaggetjes

Op gebedsvlaggetjes, die overal ter wereld bij boeddhistische tempels wapperen in de wind, staan symbolen die samen de mantra ‘om mani padme hum’ vormen. Een oproep tot vrede, mededogen, liefde, vriendelijkheid en het verzorgen en liefhebben van alle levende wezens. Deze boodschap wordt door de wind meegenomen en mag neerdalen op plekken waar behoefte is aan liefdevolle en vredige energie. Op dit moment zijn er veel plekken op aarde waar hier behoefte aan is.

Kunstzinnige uitnodiging

Wij nodigen je van harte uit om een bijdrage te leveren aan de vrede in de wereld door je eigen kunstzinnige vlag van vrede te creëren en te gebruiken. Een vlag met daarop een persoonlijke tekst of boodschap als uitdrukking van jouw vredeswens, met vormen en kleuren die jouw vredeswens beeldend ondersteunen.

De boeddha, de oude wijze én het spelende kind

Het maken van je vredesvlag is een uitnodiging om zelf onderzoekend op reis te gaan en je kunstzinnigheid de ruimte te geven. De boeddha in jou, de oude wijze man of vrouw in jezelf én het spelende kind in jezelf krijgen de ruimte:

 • de boeddha vervuld van onvoorwaardelijke liefde;
 • de oude wijze die vanuit liefde en mededogen naar de wereld kijkt ;
 • het kind dat geniet van het scheppen van zijn wereld.

Voorbereiden

Ga op zoek naar materiaal voor je vlag (of vlaggetjes).
Kijk vooral ook eens rond in je eigen huis wat je nog hebt liggen.

Wat heb je nodig aan materiaal?

 • Materiaal om je vlag (of vlaggetjes) van te maken.
  Denk aan stof (bijv. een stuk van een oud laken), of iets steviger papier. Kies zelf de vorm en de grootte van je vlag. (Stof kun je gemakkelijk buiten in de wind laten wapperen, papier kan dat ook maar gaat bij veel regen uiteindelijk verpulveren.)
 • Materiaal om je vlag/vlaggetjes te voorzien van tekst, kleur en vorm
  (bijv. acrylverf, fineliner, watervaste stift) .
 • Eventueel een stuk touw om je vlag mee op te kunnen hangen, of een vlaggetjeslijn mee te creëren.
 • Schrijfspullen

Kunstzinnig aan de slag

Je eigen plek

Leg je materialen allemaal klaar.
Maak een lekker kopje thee voor jezelf en zet eventueel een fijn muziekje op.

Voel dan bewust of je lekker zit. Verander eventueel nog iets aan je zithouding of je werkplek als je voelt dat dit nodig is.

Adem een paar keer bewust rustig in en uit…

Verbinden

Verbindt je dan met het woord ‘vrede’. Sluit eventueel je ogen.
Neem een paar minuutjes de tijd om de verbinding met het woord ‘vrede’ te voelen, om de vrede diep van binnen te voelen.

Woorden van vrede

Pak dan je schrijfspulletjes erbij en schrijf een korte zin (of een paar zinnen), die mogen bijdragen aan de vrede in de wereld. Woorden die door de wind meegenomen mogen worden…

Komt er niet gelijk een zin naar boven? Neem de tijd! Noteer gerust eerst een paar woorden die er voor jou toe doen, die voor jou bijdragen aan vrede. Kies de woorden die voor jou het meest passend zijn, die jij toewenst aan de wereld, en creëer met deze woorden een zin.

Lees de zin/zinnen die je hebt geschreven een aantal keer door en voel wat deze woorden je te vertellen hebben. Voel de essentie, de diepere waarheid van deze woorden voor jou persoonlijk én voor de wereld in het algemeen.

Wees aandachtig wat deze zin/zinnen bij je oproepen:

 • Wat denk je?
 • Wat voel je?
 • Welke beelden krijg je bij de woorden?

Vlag van vrede

Pak nu het materiaal dat je gekozen hebt voor je vlag erbij en knip of scheur het in een vorm en een grootte die jou past.

Schrijf of schilder jouw woorden van vrede in sierlijke letters op je vlag.

Ga in gedachten terug naar de beelden of het beeld dat je kreeg bij je woorden van vrede.
Schilder of teken de kleuren en vormen die voor jouw gevoel passen bij je tekst op je vlag.
Maak er een ‘gevoels-kunstwerkje’ van. Geef jezelf de ruimte om te mogen spelen met kleur en vorm!

Mogen je woorden meegenomen worden door de wind? Laat je vlag/vlaggetjes dan wapperen in de wind om zo jouw boodschap de wereld in laten gaan.

Extra: het ritueel

Neem je voor om een (klein / simpel) ritueel te ontwerpen waarin je je vredesvlag gebruikt als ankerpunt. Met dit ritueel kun je je verbinden met je innerlijke vrede en de vrede in de wereld.

Verbind je door het uitvoeren van het ritueel het liefst dagelijks met de inhoud van je vredesvlag vanuit de gedachte: ‘wat je voedt groeit’. De onderliggende liefdevolle en vredige energie van jouw vredesvlag zal een vruchtbare plek vinden en bijdragen aan geluk en vrede in de wereld.

Volg ons via

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

info@dekleinetiki.nl
+31 (0)76 514 1017

Correspondentie adres:
Postbus 1825, 4801 BV Breda

Bezoekadres:
Langendijk 87, 4819 EV Breda

© 2024  De Kleine Tiki