Een Tiki-studente over haar jaar Kunstzinnig Dynamisch Coachen,  Jezelf in beeld door Creatief Lichaamswerk:  ‘Hoe leg ik uit wat het Tiki-basisjaar ‘Creatief lichaamswerk’ mij heeft gebracht? Het is een reis die ik begonnen ben op zoek naar wie ik in essentie ben en mijn lichaam bleek mijn gids. Mijn lichaam, dat mij aan de ene kant altijd liet genieten van het leven, dansend, bewegend, liefhebbend, maar aan de andere kant té kwetsbaar was voor de signalen van pijn, verdriet, spanning van anderen, waarmee ik mijn eigen ‘zijn’ vertroebelde en waardoor ik mijn halve leven zo onzeker heb rondgelopen.

Grootste geschenk

Het grootste geschenk dat ik dit Tiki-jaar heb ontvangen is dat ik mijn eigen kern, fysiek, energetisch en psychisch nu kan voelen,  in alle rust, en dat ik de ander kan zien en horen op een manier die zuiverder is. Ik kan nu eindelijk luisteren naar de ander zonder dit te mengen met mijn eigen emoties, zonder oordeel, vanuit zachtheid en kracht.  Het jaar was voedsel voor mijn ziel. Met 16 prachtige groepsgenoten hebben we gedanst, gezongen, geschilderd, gemediteerd, gevisualiseerd, gedroomd, gesproken, gelachen en gehuild. Wij waren elkaars spiegel en elkaars steun, elkaars inspiratiebron.

Het jaar ‘Creatief Lichaamswerk’ is opgebouwd vanuit de chakra-psychologie (chakra’s zijn energiecentra in je lichaam die verbonden zijn met bepaalde levensgebieden en thema’s).
 

Een lesdag ‘Lichaamswerk’ 

Om een idee te krijgen beschrijf ik hoe een lesdag eruit kan zien. Er wordt begonnen met een meditatie of visualisatie gericht op een bepaalde chakra of (levens)thema. Daarna helpt muziek –  van klassiek, etnisch tot pop-jazz-modern- je tot expressie brengen in dans en beweging wat op dat moment bij je opkomt, wat je lichaam je wilt vertellen met betrekking tot het chacra of (levens)thema die je aan het verkennen of onderzoeken bent. Daarna vanuit een ‘flow’, zoveel mogelijk vanuit je voelen, schilderen of tekenen. Wat je voelt op de dansvloer breng je tot uitdrukking met verf en papier. Dit blijken meestal hele kleurrijke werken te zijn die persoonlijke verhalen herbergen.  Tot slot ga je in twee- of drietallen een coachingsgesprek oefenen aan de hand van de ervaringen op de dansvloer en de geschilderde werken. Wat heb ik daar veel van geleerd! Gedreven door mijn nieuwsgierigheid naar ieders verhaal heb ik voorzichtig al kleine stapjes op coachingsgebied gezet.

Ik gun het iedereen!

Dansen is ideaal om energetisch te voelen, direct, zonder denken, en het schilderwerk is perfect om op te reflecteren, om als materiaal voor een verdiepend gesprek met elkaar te dienen. Mocht je erover nadenken om Creatief Lichaamswerk te gaan volgen, dan zeg ik volmondig: DOEN! Je hoeft geen danser(es) te zijn, je hoeft niet kunstzinnig te zijn, in tegendeel. Het gaat erom te bewegen voorbij de passen en de vorm. Het gaat erom jouw waarheid en echtheid tot expressie te brengen. Ik voel me eindelijk weer bezield. Levendig in alle zin. Ik gun het iedereen.’

Ben je benieuwd hoe het KDC jaar, ‘Jezelf in Beeld door Creatief Lichaamswerk’ eruit ziet? Klik dan hier voor meer informatie (er zijn nog plekjes voor aankomend schooljaar).

.

Volg ons via

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

info@dekleinetiki.nl
+31 (0)76 514 1017

Correspondentie adres:
Postbus 1825, 4801 BV Breda

Bezoekadres:
Langendijk 87, 4819 EV Breda

© 2024  De Kleine Tiki