Voorbereiden:

Zoek een plekje op in de natuur, een plekje waar je de kleurrijke herfst kunt waarnemen. Als je op het herfstige plekje bent, ga je rustig zitten en haal je een aantal keer heel bewust adem.

Kijk rondom je in het landschap van de herfst. Neem de kleuren waar, de geluiden, de geuren…

Haal nog een aantal keer heel bewust adem en lees terwijl je rustig door blijft ademen de onderstaande tekst over een herfstblaadje.

Ik vroeg het blad of het bang was omdat het herfst was en de andere blaadjes van de boom vielen. Het blad vertelde me: ‘Nee. De hele lente en zomer was ik volop in leven. Ik werkte hard en hielp de boom voeden; veel van mij zit in die boom. Zeg alsjeblieft niet dat ik alleen maar deze vorm ben. De vorm van het blad is maar een heel klein deel van mij. Ik ben de hele boom. Ik weet dat ik al in de boom zit en als ik terugga naar de bodem, kan ik de boom vanuit die plek voeden. Daarom maak ik me geen zorgen. Als ik deze tak verlaat en naar de grond dwarrel, zal ik naar de boom zwaaien en haar zeggen: “Ik zie je snel weer terug!”’

Thich Nhat Hanh

 

Rondom je in het landschap kun je heel wat herfstblaadjes zien aan de bomen, dwarrelend naar de aarde of rustend op de grond. De herfst is een periode van oogsten en van loslaten. De natuur gaat ons daarin zo mooi voor.

Ga nu al wandelend het landschap van de herfst verkennen en mijmer eens wat het woord ‘oogsten’ jou te brengen heeft. Wat heb je mogen oogsten in je leven de afgelopen periode? Neem de tijd om te mijmeren, om gedachten en gevoelens te laten komen en gaan. Zoek een herfstblaadje uit of iets anders dat je tegenkomt in de natuur, dat past bij jouw ‘oogst’. Neem het met je mee.

Loop nu verder door het landschap van de herfst en als je voelt dat je zover bent verbindt je je met het woord ‘loslaten’. Wat heb je mogen loslaten de afgelopen periode? Zoek een herfstblaadje (of iets anders) uit dat voor jou past bij wat je los hebt mogen laten. Neem het met je mee.

Materialen

Onderstaande materialen kun je verzamelen om kunstzinnig aan de slag te gaan.

  • Herfstblaadjes of andere natuurlijke vindsels
  • Een stuk karton of steviger papier
  • Pen, potloden en/of verf
  • Kwasten
  • Eventueel lijm

Kunstzinnig aan de slag

Breng de twee vondsten, die voor jou symbool staan voor de oogst en het loslaten samen op je ondergrond van papier of karton. Voel eens of je je vondsten op wilt plakken, om wilt trekken, er op wilt schilderen of iets anders…..

Laat in vertrouwen het ‘landschap’ van jouw herfst ontstaan….zoals het blaadje aan de boom in vertrouwen los liet en zei ‘Ik weet dat ik al in de boom zit en als ik terugga naar de bodem, kan ik de boom vanuit die plek voeden. Daarom maak ik me geen zorgen. Als ik deze tak verlaat en naar de grond dwarrel, zal ik naar de boom zwaaien en haar zeggen: “Ik zie je snel weer terug!”’

Breng kleuren aan, taal of symbolen. Schrijf, schilder, teken…..creëer het landschap van jouw herfst, van jouw Zijn!

Reflectie

  • Wat betekent de ‘oogst’ voor jouw hele Zijn?
  • Wat heeft het ‘loslaten’ gebracht voor jouw hele Zijn?
  • Wat is de ‘oogst’ van deze opdracht voor jou?
  • Hoe neem je deze oogst met je mee de komende periode?

Volg ons via

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

info@dekleinetiki.nl
+31 (0)76 514 1017

Correspondentie adres:
Postbus 1825, 4801 BV Breda

Bezoekadres:
Langendijk 87, 4819 EV Breda

© 2024  De Kleine Tiki