Een kartonnetje vol mogelijkheden!

Een aantal weken lang stond ‘de wc-rol’ volop in de belangstelling in het landelijke nieuws. In vele uitzendingen werden boodschappenkarretjes volgeladen met pakken wc-papier getoond en wat later alle lege schappen.
Inmiddels is de belangstelling voor de wc-rol weer afgenomen, reden te meer om deze eens op positieve wijze in het zonnetje te zetten. Want…in ieder wc-rolletje huist een kartonnetje vol mogelijkheden! We willen je dan ook van harte uitnodigen deze mogelijkheden eens kunstzinnig te onderzoeken voor jezelf.

De schoonheid van afvalmateriaal

De keuze om te gaan werken op het kartonnetje van een wc-rol is geïnspireerd op het werk van Annelies Horden. Uitgangspunt in haar werk is om de schoonheid te laten zien van afvalmaterialen. Ze maakt zichtbaar in haar kunstzinnig werk waar anders aan voorbij gegaan wordt. In 2014 maakte zij een reeks portretten op het kartonnen rolletje aan de binnenzijde van het wc-papier die je op de foto ziet. Als je het leuk vindt hierover wat meer te zien en te lezen dan kun je haar website bezoeken.

Verbinding; ook op afstand zo voelbaar

Annelies Horden maakt in haar werk dus graag de schoonheid zichtbaar waar vaak aan voorbijgegaan wordt. Iets echt opmerken, je aandacht ergens op vestigen, dat vraagt wat! Bijvoorbeeld stil staan, reflecteren, mijmeren, verwonderen….misschien is het jou de afgelopen tijd ook zo nu en dan overkomen. Van die momenten waarop je iets bij jezélf opmerkte of in de wereld om je heen, waarin je de balans opmaakte, voelde dat er een nieuwe tijd ontstond, iets nieuws in jezelf misschien ook wel. Een tijd waarin de verbinding met vrienden en familie plotsklaps een andere vorm kreeg, waarin de verbinding met elkaar ineens een afstand moest overbruggen. Dat betekent wat voor je mens-zijn, gevoelens van verlies en gemis kunnen zo voelbaar zijn, en ook gevoelens van innige verbinding waarin de liefde gekoesterd kan worden.
Jij hebt vast ook iemand in je leven waarmee je op dit moment enkel op afstand verbinding kunt maken. We willen je dan ook uitnodigen om deze verbinding in het licht te zetten, licht op de verbinding die jou zoveel mag brengen in je leven, die je koestert.

Kunstzinnige opdracht: De symboliek van verbinding

Materialen

  • Het kartonnetje van een wc-rolletje
  • Een schaar
  • Een fijn muziekje waar je lekker ontspannen op kunt werken
  • Kunstzinnig materiaal waarmee je kunt werken op het kartonnetje. Denk aan bijvoorbeeld kleurpotloden, fineliners, gelpennen, stiften, krijt of verf. Maar net waar je zin in hebt!
Hoe ga je aan de slag?

Zet het fijne muziekje op voor jezelf en leg je kartonnetje en de kunstzinnige materialen klaar. Neem het kartonnen rolletje van de wc-rol, en knip het open zoals de stapjes op de afbeelding. Uiteindelijk ga je aan het werk op één strookje zoals afgebeeld bij stap 4. Dit strookje vouw je in drieën, zodat er een drieluikje ontstaat (stap 5).

Verbinding

Als al je spulletjes klaar liggen neem je de tijd om je te verbinden met jezelf. Voel of je lekker zit, sluit je ogen en richt je aandacht naar binnen. Adem een aantal keer bewust in en uit en richt je aandacht dan op jezelf, zet jezelf in het licht. Misschien hoort en een speciale kleur bij de jou, een bepaalde vorm of een ritme? Laat je innerlijke beelden ontstaan en open als je zover bent je ogen. Dan verbeeldt je jezelf op symbolische wijze in het linker vakje met het materiaal dat je gekozen hebt.

Daarna ga je die ander, waarmee jij je verbonden voelt, in het licht zetten. Je doet dit op dezelfde manier als je zojuist bij jezelf deed. Laat daarna het symbool voor die ander in het rechter vakje van je drieluik ontstaan. 

 

Tot slot richt je je op de verbinding die er tussen jullie beide bestaat. De verbinding die zoveel mag betekenen in jouw leven. Richt je aandacht volledig op jullie verbinding en neem de tijd om kleur, vorm en ritme te laten ontstaan in je verbeelding. Geef daarna in het midden van het drieluikje jouw innerlijke beeld van jullie verbinding weer.

Geef je drieluikje als het klaar is een fijn plekje in je huis, om de verbinding die – ook op afstand – voelbaar is te koesteren. En wie weet, mag die ander jouw werkje eens bewonderen? Misschien eerst op foto en later in het echt? Of…nodig die ander uit om dezelfde opdracht te doen en stuur elkaar je drieluikje toe. Wie weet wat het jullie verbinding mag brengen!

(En…er zijn wellicht nog meer fijne mensen met wie jij een bijzondere verbinding hebt én wc-rolletjes die op jouw liefdevolle aandacht wachten. Doe deze opdracht gerust nog eens dus! Of stuur m door om anderen te inspireren…)

Volg ons via

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

info@dekleinetiki.nl
+31 (0)76 514 1017

Correspondentie adres:
Postbus 1825, 4801 BV Breda

Bezoekadres:
Langendijk 87, 4819 EV Breda

© 2024  De Kleine Tiki