Kunst en creativiteit

Kunst en creativiteit

Is er een relatie tussen kunst, kunstzinnig werken en het vermogen om ‘levenskunstenaar’ te zijn? Om vrij en creatief het leven tegemoet te treden?

Wij zijn overtuigd van de positieve werking van kunst en kunstzinnig bezig-zijn op ons welbevinden. Kunst wekt en verwarmt de ziel en brengt je in contact met jezelf. Je ontmoet de dynamiek van het leven in de kunstzinnige en creatieve ontmoeting. Dat is precies wat een levenskunstenaar uitstraalt: de wil om het leven tegemoet te treden in al z’n facetten!

Jouw persoonlijke avontuur

Binnen De Kleine Tiki hoef je geen kunstenaar te zijn of te worden. We nodigen je uit en inspireren je om via jouw creativiteit, kunstzinnigheid en spelend vermogen een persoonlijk avontuur aan te gaan op weg naar de kunstenaar of levenskunstenaar in jezelf. Je werkt vanuit en mét kunstzinnige media. Het woord creativiteit staat hierbij centraal waarbij we onderscheid maken tussen ‘grote’ en ‘kleine’ creativiteit.

‘Grote creativiteit’ staat voor algemene vaardigheden om met onbekende situaties om te gaan. Je laat standaard manieren los en ontdekt nieuwe oplossingsstrategieën. ‘Kleine creativiteit’ is meer verwant aan kunst en kunstzinnigheid ofwel het gebruiken van kunstzinnige media als schilderen, tekenen, boetseren, dansen, zingen en meer.

Kunstzinnig werken en het effect op je dagelijks leven

Er is een direct verband tussen ‘kleine’ en ‘grote creativiteit’ ofwel tussen kunstzinnig werken en creativiteit. Werk je met ‘kleine creativiteit’? Dan kun je al schilderend, boetserend, dansend en zingend situaties oefenen zoals het omgaan met weerstanden, het trekken van grenzen en jezelf helemaal laten gaan. Op het moment dat je creatief en kunstzinnig moeilijke situaties aanpakt en uitwerkt, heeft dit onherroepelijk zijn effect op je dagelijkse werk en leven. Het wordt dan je gewone dagelijkse werkelijkheid. Ook moeilijke situaties in het dagelijks leven ga je minder snel uit de weg. Je hebt namelijk kunnen oefenen, al is het in de klei, op het doek, op papier of voor een klein publiek in de ruimte. Werken aan ‘kleine creativiteit’ stimuleert zo de ‘grote creativiteit’.

 

Kwaliteiten die creativiteit stimuleren

Iedereen heeft van nature de potentie om creatief en kunstzinnig te zijn. Laat daarvoor je waardeoordelen over je werk achterwege, laat je perfectionisme thuis en breng je de innerlijke criticus tot zwijgen. Bovendien wordt je creativiteit gestimuleerd als je:

  • Jezelf verliest in het moment.
  • Je risico’s durft te nemen.
  • Mislukkingen ziet als mogelijkheden en je vertrouwt op je eigen proces.
  • Durft te spelen als een kind en je bent bereid je open te stellen en te leren.

Volg ons via

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

info@dekleinetiki.nl
+31 (0)76 514 1017

Correspondentie adres:
Postbus 1825, 4801 BV Breda

Bezoekadres:
Langendijk 87, 4819 EV Breda

© 2024  De Kleine Tiki