Sietske Bakker vertelt je graag over haar jaar ‘Kunstzinnig Dynamisch Coachen, Jezelf in beeld door middel van Creatief Stemwerk’ bij De Kleine Tiki. Ze is sinds 1 september 2017 voor zichzelf begonnen met haar bedrijf Spruitt. Daarbinnen werkt ze als trainer en coach voor professionals die met kinderen werken. We vroegen haar wat de opleiding voor haar betekent en hoe ze dat inzet als professional.

Waarom De Kleine Tiki?

“Als ik een ander professioneel begeleid is het wel zo fijn om te weten wie ik zelf ben. Ik heb al een aantal opleidingen gevolgd, maar miste de creativiteit. Het Tiki-jaar Jezelf in beeld door Creatief Stemwerk past het beste bij mij want mijn stem en hoe ik die bewust inzet als trainer heeft mij altijd erg geïnteresseerd. Het bijzondere aan De Kleine Tiki is dat iedere lesdag verschillend is, met steeds diverse creatieve verwerkingen. Elke opdracht levert me iets anders op. Door de volgorde van de lessen en de opdrachten, merk ik dat er over nagedacht is. Ik kom na elke lesdag geïnspireerd thuis. Naast een groepsdocent ontmoet ik ook enkele andere docenten tijdens de lesdagen en van iedereen leer ik weer iets anders. Het aanbod is veelzijdig. Het sluit voor iedereen goed aan en het fijne is; ik bepaal waar ik de nadruk op wil leggen, wat passend is voor mij.”

Wat haal je uit de opleiding?

“De Kleine Tiki geeft mij inzicht in wat bij mij past en hoort. Dat het bijvoorbeeld heel fijn is om te reflecteren. Ik haal veel voldoening uit het schilderen, tekenen, boetseren kortom het kunstzinnig bezig zijn. Iets waar ik in de afgelopen zeven jaar te weinig ruimte voor heb gevoeld. Ik krijg veel inzicht in wie ik ben uit de theorie van de psychosyntese. Over de rollen die ik heb zoals de criticus, de organisator, moeder, coach, de zorger… en hoe ik die in kan zetten in mijn thuissituatie, met mijn kinderen en man maar zeker ook in mijn werk als professional. Mijn werk is heel persoonlijk want ik zet mijzelf in als instrument.”

 Hoe ervaar je de verbinding tussen kunst en persoonlijke ontwikkeling?

“Het brengt mij vrijheid, het maakt me sterker, krachtiger en ik krijg er meer energie van. Als ik ‘mijn stem’ als middel inzet, dan merk ik dat ik iets in beweging zet. Kunnen zingen of muzikaal zijn is daarbij niet belangrijk. Doordat ik mijn stem gebruik, raak ik plekken in mijn lijf waar ik niet bewust van ben. Als ik zing is er geen enkele escape en dat is heel kwetsbaar. Dat komt ook door de plek van waaruit ik zing, het komt vanuit mijn buik; mijn basis. Door vanuit die plek te zingen, laat ik zien wie ik echt ben en dat komt binnen. Dat is heel bijzonder om te ervaren. Door te zingen ben ik beter in contact met mijn lijf. En als ik letterlijk, lijflijk voel dat de verbinding goed ontspannen is, dan kan ik heel veel meer aan.“

Hoe beleef je het thuiswerk?

“Ik doe het echt voor mezelf. Ik krijg daarbij de ruimte er voor mezelf iets van te maken. Qua tijdsinvestering is het de ene keer drie uur per week, een andere keer ben ik er langer of korter mee bezig. Dit ligt aan het kunstzinnige werkstuk waar ik mee bezig ben. Soms vraagt mijn gezin of werk meer ruimte en die ruimte pak ik dan, want die krijg ik. Ik kies er wel eens voor om iets anders of juist enkel een gedeelte te maken en ook dan werkt het. Het geeft inzicht of ik krijg er energie van. Een vast onderdeel van het ‘thuiswerk’ bij het Tiki-jaar Jezelf in beeld door Creatief Stemwerk is ‘ieder zingt zijn eigen lied’. Daarbij mag ik een deel van een lied voorbereiden. Dit is een bestaand lied of een paar liedregels die ik zelf maak. Door dit voor de groep te zingen, contact te maken met de groep en toch bij mijn eigen lijf en concentratie te blijven, krijgt mijn zelfvertrouwen een enorme boost. Met veel positieve energie als resultaat ook al voelt het van tevoren spannend.”

Hoe is je contact met medestudenten?

“We hebben een hechte groep waarin mensen zin hebben om te leren. Iedereen is open naar elkaar, vriendelijk, zonder oordeel en heeft echt oprechte interesse in elkaar en in de lessen. Ik ben trainer dus ik sta vaak juist vòòr een groep. Ik moest even wennen aan de rol van deelnemer, maar intussen gaat dat vanzelf. Zang verbindt meteen, ik maak echt contact en dat merk ik ook in de groep. In het begin is het zingen in een groep wel eens ongemakkelijk en onwennig en dat is precies dat oncomfortabele waar ik vaker in zit als mens. Als ik wil groeien kom ik vaak eerst even op een plek waar ik misschien niet wil zijn. Ik haal dan enorme winst uit mijn analyse. Wat wil ik wel, wat niet? Wat levert mij iets op en hoe haal ik daar iets positief uit?”

Hoe zet je de opleiding in als professional?

“Het heeft mij vaardigheden en werkvormen opgeleverd om in trainingen toe te passen. Ik durf het creatieve veel meer in te zetten. Ik geloof er ook echt in. Ik liet me voor de opleiding veel meer leiden door de cognitieve kant. Daar is een professional niet altijd naar op zoek. Er is ook nog een andere kant en die past ook heel erg bij mij. De opleiding bij De Kleine Tiki heeft mij in beweging gezet, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk krijg ik oefeningen waarbij ik mijn lichaam gebruik en figuurlijk krijg ik inzichten waardoor ik bewust word van bijvoorbeeld bepaalde patronen of gedachtes in situaties. En het mooie is dat ik die beweging letterlijk en figuurlijk ook professioneel maak.”

Wil je meer weten over onze scholingsjaren? Klik dan hier. Wil je eens een kijkje komen nemen? Op 7 april, 19 mei en 23 juni staan de open dagen in Breda op de planning. Op 26 mei kun je binnenwandelen in Assen. Voor meer informatie over de open dagen klik je hier.

Volg ons via

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

info@dekleinetiki.nl
+31 (0)76 514 1017

Correspondentie adres:
Postbus 1825, 4801 BV Breda

Bezoekadres:
Langendijk 87, 4819 EV Breda

© 2024  De Kleine Tiki