Expositie - Het land dat in mij woont 2021

De 3e jaars studenten nemen je mee in hun persoonlijke proces aan de hand van hun authentieke kunstzinnige werk.

Marjan Tan

Tijdens mijn opleiding ben ik tot de ontdekking gekomen, wat voor een vrijheid en inzichten mijn creativiteit mij brengt. Mijn ervaring om mijn emoties te vertalen naar een kunstzinnige vorm, geven mij het gevoel dat ik uiteindelijk compleet ben.
Als ik dan anderen emotioneel met mijn werken weet te raken, beschouw ik dat als het mooiste compliment.

Opkomende mist

Verstild en verkild door de opkomende mist
Gegrepen door een gevoel van mystiek
Slechts doorbroken door vallend blad

Mist op het water

Midden op het water
Omringd door de mist
Geluiden gedempt
Mijn wereld wordt klein
Ik kom tot mijzelf

Mijn wonderlijke wereld

Spelend als een kind
Aan de slag met verschillende materialen
Ontdekken van allerlei methodes
Opnieuw je vrijheid ervaren

Anneke Boere

‘Zuurstof’ en ‘Groen’

Constant, iedere nanosconde, ademen en groeien wij en de wereld in en rondom ons. Ademen is voor mij een constante hartenklop waarin licht en schaduw passeren, transformeren.

Een constante stroom waarin niets hetzelfde blijft en waarin we toch eeuwenoude patronen van wezens, van zijn herkennen.

Zuurstof, licht en water voeden de materie, waarbij voor mij het wonder van niet zijn naar plaats innemen met tastbare materie iets is waar ik stil van kan worden en waarbij ik wil zingen tegelijk. Wonderlijk!

In de kringloop van het leven, bloeien, vergaan en weer verder gaan, is de groene groei explosie van ieder voorjaar voor mij een dierbaar mysterie.

Groen ontspruit in vele tinten, vele vormen. In wiskundige wetmatigheid van cel naar cel tot het verschijnen in de vorm, het wezen.

Hoe zit het met de ziel van de dingen, de wezens, de ziel van mij, van mijn schilderwerk.

Ik wil een ontmoeting creëren van dat wat mij (aan)raakt, waar ik uit besta, en dat wat ik niet kan vatten tegelijk.

Van wat verandert met de lichtinval, met een zucht van de wind, met het uitwisselen van contact met andere wezens.

Dan schuift soms ook het archetypische beeld wat ik heb, van bijvoorbeeld een boom, en het verschijnen van het pure wonder van de “zomaar een boom” over elkaar heen en vormen samen weer een nieuw beeld.

 

Titel werkstuk 1: Zuurstof

Titel werkstuk 2: Groen

(klik op het pijltje om naar foto 2 te gaan)

Gera Lammers

 

De kleine Tiki brengt mij plezier, gevoel, ontspanning, verbinding met de ander, groei, ervaring, mijn genietende en spelende kind loslaten, verankering, zelfvertrouwen, zelfwaardering, mijn eigen kracht voelen, vrijheid, ontdekking, ontplooiing, inspiratie, liefde en keuzemomenten.

Ik ben zichtbaar

Hier sta ik dan

Ik observeer, neem waar, in mijn vleugels vliegt alles bij mij naar binnen

Wat is voor mij waarheid, dit gaat tot mijn kern.

Hier sta ik dan

Wat niet van mij is, stroomt de aarde in

Het is voeding voor de groei om mij heen

Mijn handen voelen warm, zacht, rond en in beweging

Hier sta ik dan

Geworteld, geaard en in mijn kracht en licht

Ik ben zichtbaar

De feniks

(gedeelte van de opdracht dierentotem)

Mythisch, opoffering, vernieuwing, wedergeboorte, transformatie, magische krachten, vrede, welvaart, geluk, heling.

Een tijd van afsluiting en een nieuw begin.

De essentie van dit diepgaande proces is, dat ik altijd een keuze heb… kies ik voor angst of voor vertrouwen

 

Mijn pluktuin

Ik creëer en ontwikkel mijn eigen stijl

Ik heb plezier

Ik groei en het spelende kind in mij komt los en vrij.

Ik voel me rijk! En wat is er nog een hoop te verwonderen…Hieperdepiep Hoera!

Cathriene van der Linden

De cirkel is rond

Jezelf in beeld, presentatiewerkstuk.

‘Mijn’ lindeboom, weergegeven in de vier seizoenen waarin ik naar Breda kwam om bijzondere bijeenkomsten te beleven. Over de schildering heen zijn afbeeldingen geplaatst van werkstukken die tot essentiële inzichten leidden.

Aan het einde van het jaar was de cirkel rond. Hij sloot zich waar mijn Tikipad tijdens een voorlichtingsbijeenkomst begon: bij een geboetseerd bakje. Aan de binnenkant kraste ik waar ik naar op zoek was; ‘verbinding’ met de wereld, wat ik vond was ‘verbinding’ met mezelf, aan de buitenkant schreef ik wat ik kwam brengen; ‘liefde’ voor anderen, wat ik uiteindelijk bracht was ‘liefde’ voor mezelf.

Ben er nog dankbaar voor.

Mijn verlangen

Ik en de ander, ‘Geef je verlangen weer in klei’

Voor mij was dat: ‘Mijn hart volgen, mijn vleugels uitslaan.’

Het beeldje dat ontstond kreeg een zichtbare plek op de werk/eet/keukentafel. Het hielp me om een belangrijke keuze in mijn leven te durven maken. Hierna schonk ik het weg.
Onlangs hoorde ik dat het ook de ontvanger in beweging bracht en hem ondersteunde in het volgen van het hart.

De vleugels worden opnieuw doorgegeven en op deze wijze gaat de verbeelding van mijn verlangen zelf ook op reis. Dat het nog velen mag doen vliegen…

Ik mag bloeien

Beeldende kunstreis-De wereld die in mij woont, ‘Geef aandacht aan je bloei’

Eindelijk..

Jeannette Lambregts

“Geraakt en meegevoerd met de OERKRACHT van het water…”

Geïnspireerd door Fabiënne Verdier

Titel: Oerkracht

Titel: Oerkracht 

Els van Beers

Lockdown

Is er angst?

Kleur, teken en kras

Schilder

Leef je uit

Schrijf

Beweeg, boks, dans

Ga naar buiten

Oordeel niet

Verleg je grenzen

Neem jezelf serieus

Neem jezelf niet té serieus!

Verbinden

Wat als de zee je draagt?

Wat als de zee je verbindt?

Wat als de zee je ontspant?

Wat als er geen zee zou zijn?

Wat of wie draagt, verbindt of ontspant je dan?

Ontbering

De zee

Woest en onstuimig

Een moeder beschermt haar kinderen

Is als een boot op het water

Kan ze hen naar een veilige haven brengen?

Vertrouwen en veel geluk

Annemarie Rose Bleidiek

Koester jezelf

Gemaakt in het prachtige kunstjaar: ‘reisbestemming hier en nu’. Thema ‘vertrouwen’.

Ik trok het kleurkaartje oranje, en daar stond op: koester jezelf. In het spelen met de kleuren ontstond dit werk. Ik had van tevoren geen idee wat ik zou maken. De zwarte lijnen heb ik er thuis in een paar minuten bij gemaakt. Ik sta er nog steeds van te kijken hoe koesterend dit werk voor mij is!

 

Jimmie en Jan

In de les met het thema ‘moed’ tijdens het kunstjaar ‘reisbestemming hier en nu’ heb ik deze krabbel gemaakt. Daaruit ontstond deze tekening van onze hond Jimmie (helaas vorig jaar gestorven op 16-jarige leeftijd) en mijn man Jan. Hierin voel ik duidelijk mijn liefde voor die twee, en de liefde van deze twee voor elkaar!

Het werk is gemaakt met aquarelkrijt en een klein beetje waterverf.

Verbinding

Dit ben ik in dit leven. Verbinding met moeder aarde aan de onderkant en vader kosmos aan de bovenkant. Van boven kan het licht naar binnen. Verbinding met alle levenservaringen die ik heb gehad, alle kleurtjes binnenin mij. Verbinding met buiten, te zien in de gezichtjes. Het vogeltje is mijn ziel. Als ik doodga, laat het dit leven los en vliegt naar huis.

(klikt op de pijltjes om de volgende afbeeldingen te zien)

Paola Ramos

 

Mijn artistieke werken weerspiegelen de behoefte om mezelf terug te vinden in een moment van mentale en fysieke stilte.

Ook verschijnt de innerlijke kracht die mij leidt, een kracht verbonden met het goddelijke verbonden met wat mij omheen.

Titel: ”Expansión.” Acrylverf op papier

Titel : “Mijn verbinding met de zee.” Cyanotype techniek.

Titel: “De stam van de wijze boom.” Inkt op papier

 

Anja Zwanenburg

 

Kunst is mijn uitingsmiddel.
Beeld ontstaat uit wat diep van binnen voelbaar is. Ik schilder vanuit beleving.
Bezield kunstenaarschap past mij als een comfortabele jas. Een zeer inspirerende reis.

Levenskracht in stroming

“Al kolkt de zee dan nog zo hoog, al huilt de mens dan zonder troost, geen boom zo kaal er komt nieuw leven “
Intuïtief geschilderd werk van mijn hand, op de eerste regels van een gedicht, geschreven door mijn overleden mams in 1985.

Kwetsbaarheid in het licht

Gezien worden in alles wat leeft diep in mijn lichaam en ziel. Van daar uit ontstaat voor mij een diepe verbinding van mens tot mens. Kracht in kwetsbaarheid.

Vrouwelijke wijsheid

Deze vrouw symboliseert mijn proces om vanuit licht en liefde steeds meer te durven vertrouwen op mijn innerlijke wijsheid.

Lucia

Ontbering

Ik had een geheim

zo ver weggedrongen

dat ik je kwijt was

in de drukte en het verstand.

Me niet meer bewust

keek ik je aan.

Zo eenzaam, zo verlaten.

Nu laat ik je niet meer gaan:

ik hou van je, het spijt me, vergeef me, dank je!

Forever

Oneindig in verbinding

met jouw energie en humor,

laat ik onze vriendschap voortbestaan.

Wilg

Je verbindt mijn regenboogkleuren

en voed je met de aarde van mijn geboortegrond,

Je kern is als de wijze en het rad draait weer rond.

Dies de Bil

In dit werk laat ik mijn journaal gegevens zien waar we de afgelopen tijd mee aan de slag zijn geweest.
Het is uniek document geworden door het coronatijdperk.
Vol overwegingen en beeldende elementen is het een “krant” geworden waarin ik mijn verslag doe van die dag.
Een reis vol passie, verbijstering en het vastleggen van dierbare momenten.

De tast en de ziel

Dit acrylverfschilderij heet ‘De tast en de ziel’.
Het wordt een surrealistisch symbolisch schilderij over wat corona heeft gebracht.

De herontdekte natuur, de angst voor aanraking…het werk is nog in wording…

Anny Bakelants

 

Bijzonder is de ervaring om de coach in mezelf te ontdekken.

De vele aangereikte materialen en werkvormen hebben een heel jaar doorgewerkt om te worden wie ik nu ben. De reis naar binnen en dan naar buiten. Elke student doet dit op zijn eigen tempo, de gedragenheid van de groep en de docenten is groot en uitnodigend om er vol voor te gaan. In vertrouwen ben ik in mijn proces gestapt. De eerste kennismaking kreeg ik de uitnodiging “Less is more”. Het hele jaar heeft dit gespeeld, is dit aanwezig geweest. Ik heb mezelf uitgenodigd om in de coaching hier vol voor te gaan. Ik deel jullie met een open hart mijn laatste werken van dit jaar vanuit de les en een thuisopdracht. Hoe ik als volwassene kan kiezen wat er aandacht of stroming krijgt. Ik ben dankbaar om dit op papier te zien voor mezelf en ga ervanuit dat ik ook anderen hierin kan raken.

Titel: Ruimte

Titel: Begrenzing

Titel: Toewijding

Lydia Tan

 

Bewustzijn creëren

In de jungle van het dagelijkse leven kan je verblind worden. Dat wat daadwerkelijk belangrijk en dienend is voor jouw welzijn is dan niet te zien. De blik naar binnen keren en spelenderwijs observeren is dan essentieel. In de leegte en wellicht op de donkerste plek zal je de schat vinden waarmee jij je kan verrijken en transformeren. Daar zal de magie ontdekt kunnen worden. Ga op zoek naar de parel voorbij het zichtbare licht. Het is wellicht dichterbij dan je denkt.

Transformatie

Een moment van bezinning geeft een kristalhelder beeld over persoonlijke groei. Hoe je jouw vleugels kan uitslaan en de vrijheid tegemoet kan vliegen. Stilte geeft inzicht.

Schaduw in het licht

Wij dragen zoveel kwaliteiten bij ons die we vaak vergeten. Ze zijn verborgen in de schaduw, maar nog steeds aanwezig. Onderzoek deze en wordt bewust van je krachten.

Groeiende gedachten

Waar jij de focus op legt zal gevoed worden en kunnen groeien.

Kies goed waar jij de focus op wil leggen.

Caroline 

Dans rond de aarde

Dit is een van mijn eerste kunstwerken bij de Kleine Tiki. We mochten het nat-in-nat-werk in 3 of 4 delen maken met tussendoor de waterdans. Het 2e chakra stond centraal. Mijn uitdaging was de omschakeling van denken naar voelen. In mijn beleving is de rode bal de aarde en de slierten zijn dansende mensen. Er is ruimte voor gratie en vormloosheid. De pure verbinding met al wat is.

Thuis in mijn boomhuis 

In het tweede jaar mochten we een belichaming van onszelf maken als boom. In het huiswerk kreeg de boom ook een stem. Welke behoeftes spelen er in mij? Ten eerste was dit stabiliteit in mezelf. Net als rust, geborgenheid, ruimte, genieten, vrijheid en overzicht. Dankbaar hangt dit kunstwerk nu in mijn slaapkamer.

Kosmische transformatie

Het derde jaar is een onstuimig jaar geweest door de coronacrisis. In dit kunstwerk heb ik de woeste zee aan emoties in mij getekend waardoor ik af en toe werd overspoeld. Moeder aarde en de kosmos die hieraan bijdragen. Het bracht transformatie. Door de chaos te verbeelden kon ik mijn gevoelens nog beter duiden.

Volg ons via

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

info@dekleinetiki.nl
+31 (0)76 514 1017

Bezoekadres:
Langendijk 87, 4819 EV Breda

© 2024  De Kleine Tiki