Dit jaar maak je gebruik van creatief en kunstzinnig werken, spelend werken, theorieën, methodieken, praktijk en literatuur. De ingang is steeds het kunstzinnig en creatief werken met een grote verscheidenheid aan speelse werkwijzen zoals: schilderen, boetseren, tekenen, spel, verhalen,sprookjes, biografisch werken, dans, beweging, zingen, rituelen en humor. Want als je de wereld van het kind, de jongere en zijn ouders creatief tegemoet wil treden dan moet je een goed gevulde kleurrijke rugzak hebben. Om dit jaar te kunnen volgen, vragen we je minimaal het derde studiejaar van De Kleine Tiki gevolgd te hebben of een soortgelijke vooropleiding.
Synthese tussen pedagogiek en psychosyntese
Binnen het programma maken we steeds een verbinding tussen pedagogiek en psychosynthese (een transpersoonlijke spirituele psychologie). Daarbij is het vertrouwen in de wijsheid die een kind, jongere of ouder innerlijk bij zich draagt, het uitgangspunt. Via kunstzinnig coachend werken ga je op zoek naar het innerlijke kind, de mens achter het gedrag, en zo bevorder je een natuurlijke groei naar zelfverwezenlijking.
De sleutel van de gouden poort
De praktijk leert dat het belangrijk is aandacht te schenken aan de uiterlijke en innerlijke kant van kinderen en jeugdigen, maar ook aan de individuele en collectieve kant van veel hedendaagse problemen. Intuïtief weten we dat er antwoorden zijn, dat er meer mogelijk is, maar waar is de sleutel tot de gouden poort? De sleutel die ons toegang biedt tot een land waar:
- kunstzinnig en creatief bezig zijn een onderdeel is van het dagelijks leven;
- kunstzinnig en creatief bezig zijn bijdraagt aan geluk door problemen en vastgezette patronen als het ware schoon te spelen;
- kinderen en volwassenen wonen die spontaan gedachten en gevoelens in constructieve vormen weten uit te drukken;
- aandacht, echtheid, zachtheid, kracht en kwetsbaarheid een plek hebben.
Leerdoelen van het programma
In het programma staat centraal: kunstzinnig coachend werken met het individuele kind, met groepjes kinderen en met ouders. Er is ook ruime aandacht voor ontwikkelingspsychologische thema´s. Verder wordt er steeds kunstzinnig en creatief gewerkt! Als rode draad loopt door het programma het verhaal van Tatatoek, een kabouter die een avontuurlijke reis maakt op weg naar de kristalberg. Daarbij zijn de leerdoelen:
- Als mens en/of toekomstig kunstzinnig dynamisch coach beschik je over de houding en capaciteiten waarmee je kinderen, jeugdigen en hun ouders op een dieper spiritueel niveau kan bereiken en helpen.
- De ontwikkeling van kinderen, jeugdigen en hun ouders kun je op een planmatige wijze verdiepen en verbinden gebruikmakend van kunstzinnige methoden en technieken.
- In de praktijk van het kunstzinnig coachen kun je vanuit een vraag een creatief en kunstzinnig antwoord formuleren, gericht op het werken met individuele kinderen, groepen kinderen en hun ouders.
- Je bent bereid je innerlijk kind ruimte te geven en/of te leren kennen.
- Je bent in staat de kwaliteit van je eigen ‘menszijn’ en die van anderen te vergroten gebruik makend van creatieve en kunstzinnige middelen.
Thema’s van de bijeenkomsten
- De kennismaking, het begin van de reis
- Het pad van de held
- Beeldend oplossingsgericht werken met kinderen
- Improvisatie en de clown in coaching
- Vertrouwen in eigen creativiteit
- Communicatie en het werken met handpoppen
- Werken met sensitiviteit 1 en 2
- Het proces van verandering
- Weg naar je levenswerk
- De elementenvierhoek
- Coachen bij verliesverwerking
- Werken met voorwerpen
- Innerlijke clown
- Afsluiting en nazorg, rituelen
- Presentaties van het eigen proces
De literatuur & materialen
De literatuur die je dit jaar gebruikt is:
- Kunstzinnig Dynamisch Coachen, R.F. Hoefsloot (Schors 2007)
- Kinderen geven tekens, Theresa Foks-Appelman (Euburon Delft 2005)
- Heel je leven, een nieuwe oriëntatie door de psychosynthese P. Ferrucci (De Toorts Haarlem)
- Creativiteit géén kunst, L Nijman en J de Bode, (Akasha, 2009)
Wil je weten welke materialen je aan kun schaffen voor het thuiswerk? Hier vind je een voorbeeld van een materialenlijst.

Lesdagen
In totaal zijn er 17 bijeenkomsten verspreid over het schooljaar.
Startdatum Breda
- Dinsdag 10 september 2019
Twee dagen per maand ben je welkom van 10.15 tot 17.00 uur.
Hier vind je het volledige lesrooster.
Startdatum Assen
- Zaterdag 14 september 2019
Dit jaar wordt wordt in Assen aangeboden als: combi-jaar Volwassenen- Kinderen en Jongeren
Twee dagen per maand ben je welkom van 10.00 tot 17.00 uur.
Hier vind je het volledige lesrooster.
Aantal deelnemers
18 personen